Blog

Pensioen opbouwen zonder direct pensioen op te bouwen

Dat je als (startende) ondernemer er goed aan doet om ook na te denken over je pensioen lijkt mij een no-brainer. Waar ik echter in de praktijk tegenaan loop is dat ik niet precies weet hoeveel ik ieder jaar kan storten in mijn pensioen. Ik weet eigenlijk pas eind december hoeveel inkomen ik heb gerealiseerd in het jaar en kan dan pas een bedrag bepalen om in te leggen in mijn pensioen. Tot voor kort koos ik ervoor om mijn pensioeninleg pas in de laatste week van december te doen. Daar kleven een paar nadelen aan!

Wist je dat?

Voordat ik deze nadelen benoem even een weetje. Pensioeninleg mag je 100% aftrekken van je belastbare inkomen als je deze ook “echt” inlegt op een geblokkeerde pensioenrekening. Spaar je op een vrij opneembare rekening dan mag je die inleg niet aftrekken van de belasting.

12 maanden geen rendement

Wanneer je eind december pas inlegt heb je 12 maanden geen rendement van je inleg. Eerder in het jaar inleggen geeft je meer rendement.

Rekenvoorbeeld:

Stel je legt iedere maand € 400 in gedurende het jaar dan is dat met een gemiddeld rendement van 6% aan het einde van het jaar € 4.955.

Stort je die € 4.800 in 1 x in december dan loopt je dus € 155 rendement mis!

Risico spreiden

Pensioenorganisaties beleggen jouw inleg, sparen geeft simpelweg een (te) lage rente waardoor je vaak de inflatie niet eens kunt bijhouden. Het nadeel van beleggen kan zijn dat je precies instapt als de aandeelkoersen hoog staan. Daarom kan het aantrekkelijker zijn om gedurende het jaar jouw inleg te spreiden. Het nadeel hiervan is wel dat je deze inleg op een geblokkeerde pensioenrekening niet zomaar meer kunt opnemen mocht je aan het einde van het jaar erachter komen dat je toch iets minder had in willen leggen.

De oplossing

Vorig jaar sprak ik Sjaak Zonneveld van BrightPensioen over dit dilemma. Sjaak wees mij erop dat ik bij Bright een tweede “vrij opneembare beleggingsrekening” kon openen zonder extra kosten en daar mijn pensioen het hele jaar op kan storten. Deze inleg wordt dan op dezelfde manier belegd als mijn pensioen welke ik ook bij BrightPensioen opbouw. Aan het einde van het jaar kan ik dan zelf bepalen of en hoeveel ik van dat bedrag over wil maken naar mijn “echte” pensioenrekening zodat ik die inleg af kan trekken van de belasting. Dat overmaken gaat bij BrightPensioen heel gemakkelijk en kan ik regelen in mijn eigen dashboard.

Pensioen helpdesk

Pensioen helpdesk

Wil jij meer weten over hoe je pensioen opbouwt zonder pensioen op te bouwen? Of zit je met een andere vraag voor onze pensioen helpdesk? Als lid van Het Ondernemerscollectief kun je gebruik maken van onze helpdesks. We helpen je graag met adviezen en antwoord op jouw vragen.

Onzeker over je financiën? Jaarruimte zat!

Ben je aan het einde van het jaar onzeker of je het jaar erna ook wel lekker blijft draaien dan kun je er ook voor kiezen om je pensioeninleg (deels) uit te stellen. De inleg die je al hebt gedaan op je niet geblokkeerde beleggingsrekening bij BrightPensioen blijft gewoon renderen. En door de nieuwe wetgeving mag je tegenwoordig tot € 38.000 per jaar inhalen, dus met die jaarruimte zit het wel goed 😊.

Ietsiepietsie nadeel

Wanneer blijkt dat ik de inleg op mijn niet geblokkeerde beleggersrekening toch ergens anders voor nodig heb, dan kan ik er ook voor kiezen om het opgebouwde bedrag weer uit te keren naar mijn betaalrekening bij mijn bank. Het enige nadeel hieraan is dat ik wel moet wachten tot er weer een handelsdag is. Je belegt namelijk in een pakket aandelen die eens per maand verhandeld worden. Even geduld dus aub 😊.

Bonustip bespaar maximaal 49,5% belasting

Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik meer verdien dan € 75.518. Tot een belastbaar inkomen van dit bedrag betaal je 36,97% inkomstenbelasting. Daarboven betaal je 49,5% dat is € 125,30 meer belasting over elke € 1.000 inkomen. Best aanzienlijk toch!!

Aan het einde van het jaar bereken ik samen met mijn accountant mijn belastbare inkomen en zorg ik dat ik niet boven die € 75.518 kom door mijn pensioeninleg te verhogen.

Vorig jaar had ik een belastbaar inkomen van ongeveer € 86.000. Over de eerste € 75.518 zou ik 36,97% betalen en over de rest 49,5%.

Ik stortte in december € 10.000 van mijn vrije beleggingsrekening naar mijn pensioenrekening waardoor ik  € 4.950 aan belasting bespaarde………………

€ 532 extra rendement!

En omdat ik elke maand een vast bedrag op die vrije rekening had ingelegd en het rendement in 2023 11,52%* was op mijn beleggingen bij BrightPensioen, pluste ik dat jaar € 532 rendement.

Had ik die € 10.000 in december ineens gestort was ik dit rendement dus misgelopen!

Houd controle

Lees meer over deze vrij opneembare beleggingsrekening op de website van BrightPensioen start vandaag nog met Begin snel pensioen op te bouwen zonder pensioen op te bouwen. Zo houd je controle over je zuurverdiende centen. 

Korting?

Om deze blog nog aantrekkelijker af te sluiten ontvang je als lid van Het Ondernemerscollectief € 50 korting bij BrightPensioen.

Disclaimer: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst!

Ontvang € 50 korting op de eerste factuur

Ontvang € 50 korting op de eerste factuur

Als ondernemer kan je je eigen pensioen regelen. Leden van Het Ondernemerscollectief ontvangen eenmalig € 50 korting op de eerste factuur.

Leden Agenda

september
09
Online | 19.00 uur

Succesvol starten als zzp'er

"Ik heb al vele voordelen en kortingen van het lidmaatschap benut"

"Ik heb al vele voordelen en kortingen van het lidmaatschap benut"

Marianne Jacobs - Q Consult in Food

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp heeft zijn sporen verdiend als bedrijvenadviseur en is de oprichter van Het Ondernemerscollectief. Zijn specialismen zijn fiscaliteit en wetgeving.