• Leestijd: 3 min
Blog

Hoe regel je een Wet DBA-proof overeenkomst?

Als ondernemer wil je natuurlijk voorkomen dat je samenwerking met opdrachtgevers als een verkapte loondienst wordt gezien. De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) welke in 2016 is ingevoerd is bedoeld om helderheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Maar hoe zorg je ervoor dat je een “DBA-proof” overeenkomst opstelt? In deze blog leg ik het uit.

Wat houdt de Wet DBA in?

De Wet DBA is in 2016 ingevoerd om een einde te maken aan de regelgeving omtrent de VAR verklaring. Op zich houdt de Wet DBA niet zoveel in. Het bepaalt dat zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers verantwoordelijk zijn voor de beoordeling of er sprake is van een echte zelfstandige opdracht of een dienstbetrekking. Wanneer de Belastingdienst oordeelt dat er een fictieve loondienst is, kunnen hier fiscale gevolgen aan verbonden zijn, zoals naheffingen.

Hoe stel je een “Wet DBA-proof” overeenkomst op?

Om te voldoen aan de wetgeving, moet je rekening houden met de volgende zaken:

  • Beoordeel de arbeidsrelatie: Analyseer of de samenwerking kenmerken van loondienst heeft, zoals een gezagsverhouding, verplichting tot persoonlijke arbeid en loonbetaling. Als deze elementen aanwezig zijn, is er mogelijk sprake van loondienst. Op beoordelingarbeidsrelatie.nl kunnen opdrachtgevers een indruk krijgen of de arbeidsrelatie mogelijk schijnzelfstandig is.
  • Gebruik een modelovereenkomst: De Belastingdienst biedt goedgekeurde modelovereenkomsten aan die duidelijkheid geven over de arbeidsrelatie. Het gebruik van een passende modelovereenkomst kan helpen om aan te tonen dat er geen sprake is van loondienst.
  • Pas de overeenkomst aan op de specifieke situatie: Zorg ervoor dat de overeenkomst aansluit bij de specifieke omstandigheden van de opdracht. Dit omvat details over de aard van de werkzaamheden, de duur van de opdracht, de vergoeding en andere relevante afspraken.
  • Vermijd kenmerken van loondienst: Zorg ervoor dat de samenwerking geen kenmerken heeft van een dienstbetrekking. Dit betekent dat de opdrachtnemer zelfstandig werkt, geen verplichte werktijden heeft en zelf bepaalt hoe het werk wordt uitgevoerd.
  • Leg afspraken schriftelijk vast: Een duidelijke schriftelijke overeenkomst voorkomt misverstanden en biedt beide partijen houvast. Zorg ervoor dat alle afspraken nauwkeurig zijn vastgelegd en dat beide partijen de overeenkomst ondertekenen.
  • Houd je aan de schriftelijke overeenkomst: Een goede overeenkomst alleen biedt niet te oplossing, zorg dat je ook werkt zoals omschreven in de overeenkomst. De uiteindelijke manier van werken wordt beoordeeld.
  • Leg bij voorkeur een resultaatverplichting vast in de overeenkomst. Werk dus naar een doel toe in plaats van een inspanningsverplichting (uurtje factuurtje).

Eenvoudig een DBA-proof overeenkomst regelen met EenvoudigRecht.nl

Het opstellen van een waterdichte overeenkomst hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met de slimme juridische tool van EenvoudigRecht.nl kun je eenvoudig en snel een goede overeenkomst opstellen. Je beantwoordt een aantal vragen en ontvangt direct een juridisch correcte overeenkomst die aansluit op jouw situatie.

Voordelen van EenvoudigRecht.nl:

  • Binnen 1 uur een professioneel juridisch document
  • Betaalbare prijzen zonder gedoe
  • Inzicht in juridische risico’s
  • Altijd up-to-date volgens de laatste wetgeving
  • Exclusieve korting voor leden van Het Ondernemerscollectief

Ben je lid van Het Ondernemerscollectief? Dan profiteer je van korting op de overeenkomsten van EenvoudigRecht.nl:

  • 20% korting op losse documenten en juridisch advies.
  • Twee maanden gratis bij afname van een abonnement.

Zo regel je eenvoudig een DBA-proof overeenkomst die past bij jouw situatie en bespaar je op juridische kosten.

Bekijk de korting bij EenvoudigRecht.nl

Korting bij EenvoudigRecht.nl

Korting bij EenvoudigRecht.nl

Profiteer van exclusieve voordelen bij EenvoudigRecht.nl

  • 20% korting op losse documenten en juridisch advies.
  • Twee maanden gratis bij afname van een abonnement.
Wet DBA / VBAR helpdesk

Wet DBA / VBAR helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp heeft zijn sporen verdiend als bedrijvenadviseur en is de oprichter van Het Ondernemerscollectief. Zijn specialismen zijn fiscaliteit en wetgeving.